středa 12. února 2014

Když je doma málo místa na kytky

Pokojové rostliny na stěnu

Je to krásné, jak se lidé dělí na dvě skupiny (co se týče pohledu na The Green Pockets), jedna skupina je zaměřená na design a estetickou hodnotu a druhá na funkčnost a praktické pěstební nároky rostlin.
Rozhodl jsem se využít svých dosti prořídlých vědomostí, ale o to bohatších zkušeností :-) a napsat něco málo o možnostech pěstování (pro dnešek pokojových) rostlin v kapsářích. 

U zahradníků se člověk setká jako první s otázkou ohledně drenáže a odvodu přebytečné vody z kapsy. Je pravda, že to byla jedna z prvních otázek, kterou jsme při vývoji řešili. Logicky, voda z kapsy neodtéká = problém. V případě, kdy budete rostliny přelévat to problém bude, stejně tak jako u každého jiného květináče. Přiznám se, že za cca 4 roky od prvního vzorku pověšeného venku na dešti jsme tento problém řešili asi jen dvakrát a to tak, že se vnitřní vložka se zasazenými rostlinami vzala a přebytečná voda se vylila. U pokojových rostlin jsem se s tímto problémem nesetkal (alespoň ne u člověka, který již někdy pečoval o živou kytku). Jednoduše řečeno, stačí při sázení použít drenáž viz. návod.
Takže rostliny rostou, s tím problém není. Ale které použít? Tak jako u každého jiného obalu na květiny, rozhodující jsou nároky rostlin. Pokud zvolíte správnou rostlinu na správné místo, vydrží vám v kapsářích mnoho let. Všeobecně vzato bych rostliny pro kapsáře rozdělil na dvě skupiny, převislé a se "vzpřímeným" růstem.

Převislé pokojové rostliny

V této skupině bychom mohli uvést nepřeberné množství různých druhů, ale z těch které máme osobně vyzkoušeny a víme že rostou, jsou to např.
Hedera helix, Philodendron scandens, Chlorophytum comosus, různé druhy rodu Apsaragus, různé druhy rodu Scindapsus, Ficus pumila, Ceropegia woodii, Platycerium bifurcatum, atd.

Vzpřímené pokojové rostliny

Tahle skupina je také velice obsáhlá, tak jen pár těch nej :-)
Nephrolepis exaltata, Spathiphyllum, sukulenty (Crassula, Kalanchoe, Aloe...), Peperomia, Fittonia a ohromná spousta dalších.
Teď mě napadá, že by bylo možná jednodušší napsat, které pokojové rostliny v Kapsářích na květiny nerostou. Na druhou stranu, takovou rostlinu jsme zatím neobjevili :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat